Association ESE

ESE

   Association for Emancipation, Solidarity and Equality of Women.

Бараме Собранието итно да го изгласа новиот состав на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Собранието на Република Северна Македонија на 31-та седница закажана за 12.1.2020 година не ја изгласа Предлог-одлуката за избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација. Седницата беше прекината поради немање на кворум за работа на Собранието, со што изборот на членови на институцијата повторно се одолговлече, а со тоа се одложи и почетокот на работата на Комисијата која има мандат да спречува и да штити од дискриминација.

Гласањето, пак, на Предлог-одлуката за избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација беше втора точка на дневниот ред на седницата на Собранието, веднаш после гласањето на Предлог-одлуката за избор на претседател, на потпретседател и на членови на Државната изборна комисија. Имајќи предвид дека претседателот, потпретседателот и членовите на ДИК едногласно беа изгласани од страна на 95 пратеници, кои беа присутни кога се гласаше за оваа точка на дневниот ред на оваа седница, крајно несериозно и малициозно е тоа што Собранието не оствари кворум за работа (од 61 пратеници) при гласањето за Предлог-одлуката за избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, односно што дел од пратениците интенциозно ја напуштија собраниската сала кога требаше да се гласа по оваа точка.

Граѓаните од август 2019 година немаат достапен механизам за заштита од дискриминација, што значи дека Собранието не смее да дозволи воспоставувањето на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација дополнително да се развлекува. Затоа, апелираме до претседателот на Собранието на Република Северна Македонија веднаш да закаже продолжување на 31-та седница, на која ќе се гласа  Предлог-одлуката за избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација.

Read more...

Бараме Собранието во транспарентна постапка да избере професионални и независни членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Мрежата за заштита од дискриминација бара од Собранието на РСМ да започне транспаретна и отчетна постапка за избор на професионални, искусни и непартиски лица за членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) кои ги исполнуваат условите согласно член 17 од Законот за спречување и заштита од дискриминација.

Огласот за избор на членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација беше објавен во „Службен весник бр. 279/2020“ на 24 ноември 2020 година и трае 30 дена од неговото објавување односно до 24 декември 2020 година.

Соочени со нетраспарентниот избор на партиски и непрофесионални кадри за членови во изминатите два мандати на Комисијата, Мрежата за заштита од дискриминација упатува јавен апел до Собранието на РСМ за отпочнување на: транспарентна постапка за избор на членови на КСЗД коишто ги исполнуваат условите и навремено и постојано информирање на граѓаните, на здруженијата на граѓани и на медиумите за текот на постапката. Собранието по завршувањето на огласот, а со цел запознавање на јавноста е потребно да направи низа чекори кои се предуслови за спроведување на отчетна и фер постапка за избор, водејќи сметка на квалитетот и на искуството на избраните кандидати.

Read more...

Иницијатива за зајакнување на телата за човекови права на ООН

ЕСЕ ја подржа инцијативата за зајакнување на работата на телата за човекови права на ООН. Оваа иницијатива дава препораки што ги сметаме за основни за зајакнување на системот на тела за човекови права и ги вклучува нашите препораки до државите, телата за човекови права, Канцеларијата на високиот комесар за човекови права (OHCHR) и претседателот на 75 седница на Генералното собрание за тоа како да се спроведат овие препораки.

https://www.amnesty.org/download/Documents/IOR4033192020ENGLISH.pdf

Во продолжение го пренесуваме интегралниот текст на иницијативата.

Read more...

Соопштение за медиуми - Граѓанскиот сектор бара избор на стручни и непартиски членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација

Скопје, 14.12.2020 –Единствено со избор на стручни, професионални и непартиски членови на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација ќе се подобри лошата состојба со дискриминацијата и кршењето на човековите права во државата, порачаа претставниците на граѓанскиот сектор на денешната јавна дебата, организирана од Здружението ЕСЕ. Настанот се одржа додека сè уште е во тек Јавниот оглас за избор на членови на комисијата, објавен од Собранието. Граѓанските организации ги повикаа пратениците да спроведат постапка за избор која ќе биде транспарентна и ослободена од какви било влијанија.

„Собранието мора да избере независни и професионални членови на КСЗД. Независноста на институцијата е клучен предуслов за унапредување на заштитата и спречувањето на дискриминацијата. Затоа при изборот пратениците мора да се водат од објективни и законски критериуми, а не од меѓупартиски договори. Согласно законот, членовите на комисијата мора да го отсликуваат целото општество односно минимум три членки да бидат жени, а доколку кандидатите ги исполнуваат условите, во комисијата да се изберат и лица со попреченост, Роми, ЛГБТИ лица“, изјави Драгана Дрндаревска од Мрежата за заштита од дискриминација.

Од Здружението ЕСЕ подготвија препораки за тоа како треба да функционира новата комисија по нејзиното формирање, со цел да се постигне ефикасна и ефективна борба против дискриминацијата во општеството.

„Непосредно по изборот на членовите на Комисијата за спречување и заштита од дискриминација, неопходно е преземање низа предуслови за успешно спроведување на законот и зголемување на транспарентноста, отчетноста и ефективноста на комисијата. Формирањето стручна служба на комисијата односно вработувањето квалитетни и професионални кадри е првиот чекор кој треба да биде преземен“, вели Стојан Мишев од Здружението ЕСЕ.

Read more...

Оддаваме почит

Со голема тага ја примивме веста за предвременото заминување на Кемал Исмаил. Кемал беше човек кој неуморно и посветено работеше за да и помогне на ромската заедница во Шуто Оризари. Кемал беше човек од народот и за народот, кој до последен момент работеше со најранливите луѓе од ромската заедница, човек кој несебично се обидуваше да му помогне како на секој поединец, така и на целата заедница. Кемал бешевистински граѓански лидер кој посветуваше големо внимание да ги зајакне младите ромски активисти во граѓанскиот сектор.   Кемал беше ценет соработник на ЕСЕ повеќе од 10 години, беше член на нашиот Извршен одбор, меѓутоа пред се Кемал беше наш драг пријател. Секогаш со радост ќе се сеќаваме на нашата успешна соработка, на нашите заеднички дружењa и многуте заеднички патешествија во изминатите години. Во овие моменти на тага нема зборови за утеха за семејството и за персоналот на Романо Чачипе. Единствено што можеме да кажеме е дека Кемал остави наследство и светол пример за тоа како треба да се гради граѓанскиот активизам во ромската заедница. Наследство кое веруваме дека ќе го следат многу млади ромски активисти и ќе ја продолжат работата каде што Кемал застана.

Почивај во мир наш драг пријателу, твојот лик секогаш ќе остане во нашите сеќавања. 

Read more...

 

Fiscal Transparency

Social accountability for gender equality

Health Rights

Domestic Violence 

Legal Aid Center

Health Information Centre