Здружение ЕСЕ

ЕСЕ

   Здружение за еманципација, солидарност и еднаквост на жените.

 

 

Собранието го донесе ребалансот на буџетот за 2018 година

Собранието на Република Македонија по тридневна расправа со 53 гласа „за“ и 13 „против“ го усвои дополнетиот ребаланс на Буџетот за 2018 година со кој се направени корекции на расходната страна со цел обезбедување финансиска поддршка за општините и зајакнување на фондовите за здравствено осигурување (ФЗОМ), пензиско и инвалидско осигурување (ПИОМ) и Агенцијата за вработување.

Со ребалансот на Буџетот за 2018 година извршена е реалокација на средства помеѓу буџетските корисници, алоцирање на дополнителни средства во износ од 660 милиони денари во Фондот за пензиско и инвалидско осигурување, со цел непречена исплата на пензиите и транзициските трошоци за вториот пензиски столб, обезбедени се дополнителни 763 милиони денари во Фондот за здравствено осигурување со цел непречено остварување на право на здравствена заштита и боледувања, како и дополнителни средства во износ од 451 милиони денари на Агенцијата за вработување на Република Македонија за исплата на надоместокот по основ на невработеност. Намалени се одредени позиции кај капиталните расходи на буџетските корисници кај кои е евидентирана забавена динамика на реализација, воглавно проекти финансирани со кредити.

Повеќе...

Integrating mental and physical health care

People with severe mental disorders, such as severe depression, bipolar disorder and schizophrenia, generally die 10-20 years earlier than the general population. Most of these premature deaths are due to physical health conditions that could be prevented with better access to quality health services. 

WHO has released evidence-based guidelines to help manage physical conditions such as heart disease, diabetes or hepatitis in adults with severe mental disorders.

More about mental health

Full text of guidelines

 In case you missed it ...
Adolescent mental health

Depression is one of the leading causes of illness and disability among adolescents. When adolescent mental health conditions are not addressed, they extend into adulthood, impairing both physical and mental health and limiting opportunities to lead fulfilling lives. Mental health promotion and prevention are key to helping adolescents thrive.

Key facts about adolescent mental health

 https://mailchi.mp/who.int/new-global-commitment-to-primary-health-care-for-all-934885?e=59f38f0911

 

„Мое тело, мои права“ – Европски активистки за правото на абортус потпишаа манифест

Загрижени од „подемот на национализмот и конзервативизмот” и „враќањето наназад” по прашањето за пристапот до абортус, 343 жени од 28 држави во Европа потпишаа манифест за легално и безбедно право на абортус во целата Европска Унија.

Меѓу потписничките има феминистки, универзитетски професорки, граѓанки и пратенички, главно од левицата и од зелените. Со манифестот, тие сакаат да потсетат и да оддадат почит на познатиот манифест, со кој во 1971 година 343 Французинки изјавија дека направиле абортус, кој тогаш бил предмет на кривично гонење.

Насловен „Мое тело, мои права”, документот го објави неделникот „Обс“, кој пред 47 години го испечати и првиот манифест.

Во документот се наведува дека правото на легален и безбеден абортус е извојувано во повеќе европски земји, но во некои држави жените сè уште немаат права на сопствените тела.

Абортусот останува целосно забранет во Андора, Малта, Сан Марино и Ватикан, дури и во случај на силување, инцест, оштетување на плодот и опасност за животот на мајката.

 

 

Фискална Транспарентност

Социјална отчетност за родова еднаквост

Човекови права во здравствена заштита

Семејно насилство 

Центар за правна помош

Здравствен информативен центар