Association ESE

ESE

   Association for Emancipation, Solidarity and Equality of Women.

 

Нови уредби со законска сила за време на вонредната состојба

Центарот за правна помош при Здружението ЕСЕ ги информира граѓаните по однос на новите владини одлуки и Уредби со законска сила,со важност од 23.04.2020, кои се во насока на релаксирање на рестриктивните мерки во слободното движење на граѓаните истовремено и со мерки за постепено економско заживување на стопанството.

Поточно, за време на вонредната состојба се намалува ограничувањето на движењето односно забраната за движење за време на работните денови ќе почнува од 19.00 часот и ќе трае се до 05.00 часот наутро,  додека пак за време на викендите ќе почнува од 15.00 часот сабота и ќе трае до понеделник до 05:00 часот наутро. Со оваа одлука, лицата над 67 годишна возраст ќе им биде дозволено движење во работните денови од 05:00 часот наутро до 12:00 часот на пладне а додека пак младите лица до 18 години ќе можат да излегуваат од 13:00 часот до 19:00 часот. Во сабота, на лицата над 67 години им се дозволува движење од 05:00 часот наутро до 11:00 часот а на младите лица до 18 години ќе можат да излегуваат од 12:00 часот до 15:00 часот.

Read more...

[Webinar] Justice during a pandemic: Legal empowerment approaches during the COVID-19 crisis

 On Tuesday April 14th, 2020, at 10am ET / 2pm GMT, we held a virtual round table discussion on how our legal empowerment work can address the justice challenges brought about or aggravated by the pandemic.

You can listen to a recording of the webinar here 42.

This webinar 42, moderated by Marlon Manuel (@marlonmanuel), Senior Advisor to the Global Legal Empowerment Network, featured a conversation with Namati’s CEO Vivek Maru (@vivekmaru) and key members of the Global Legal Empowerment Network.

Read more...

Уредби со законска сила од особена важност за граѓаните за време на вонредната состојба

Центарот за правна помош при Здружението ЕСЕ настојува благовремено да ги информира граѓаните по однос на донесените владини Уредби со законска сила за кои сметаме дека се од исклучителна важност и адекватни на потребите во периодот на вонредната состојба и завршувањето на почитувањето на превентивните мерки од пандемијата со корона вирусот КОВИД-19. Притоа, напоменуваме дека од исклучителна важност за граѓаните е да ги запазуваат роковите, како и да ги исполнуваат условите утврдени со уредбите, како обврска за остварување на некое право предвидено во следниве Уредби со законска сила:

Read more...

Итни препораки за соработка и координација на надлежните институции за заштита на жените кои претрпеле семејно насилство во услови на криза и вонредна состојба

Здружението ЕСЕ на 10 април 2020 ги достави следниве препораки за соработка и координација на надлежните институции за заштита на жените кои претрпеле семејно насилство во услови на криза  и вонредна состојба, до следниве институции:

Read more...

Барање за преземање на превентивни мерки за спречување на ширењето на епидемијата со Ковид-19 во општината Шуто Оризари

До:

Претседателот на Владата на Р. С. Македонија, Г-дин Оливер Спасовски

Главниот координативен кризен штаб

Министерот за здравство, Д-р Венко Филипче

Градоначалникот на Општината Шуто Оризари, Г-дин Курто Дудуш

 

Предмет: Барање за преземање на превентивни мерки за спречување на ширењето на епидемијата со Ковид-19 во општината Шуто Оризари

 

Почитувани,

По најновите случувања во општината Шуто Оризари, односно откако беше дијагностицирано лице позитивно на Ковид-19, три семејства со повеќе членови се ставени во задолжителна само-изолација. Семејствата живеат во една од најзагрозените населби во општината Шуто Оризари – Брсјачка Буна.  Проблем претставува што семејствата живеат во импровизирани живеалишта, во супстандарни услови, без проточна вода, канализација и струја. Воедно најголем дел од нив делат иста просторија, без можност за остварување на физичка дистанца. Овие лица немаат никакви можности да ги применат основните мерки за заштита од Ковид-19 при појава на случај на заболен член во семејството, како што се физичка дистанца, редовно миење на рацете, дезинфекција на површините, носење на заштитни маски и сл. Доколку не се преземат навремени мерки постои огромен ризик голем дел од овие лица да заболат од Ковид-19.

Целата населба е составена од супстандарни живеалишта, без проточна вода, во кои живеат најсиромашните лица од општината. Во населбата има над 70 домаќинства, со густа населеност. Поради тоа што жителите немаат можност да ги применат основните мерки за заштита од ширењето на Ковид-19, постои голем ризик за ширење на инфекцијата во целата населба, па и пошироко во општината.

Read more...

 

Fiscal Transparency

Social accountability for gender equality

Health Rights

Domestic Violence 

Legal Aid Center

Health Information Centre