Association ESE

ESE

   Association for Emancipation, Solidarity and Equality of Women.

 

Граѓаните и граѓанките на општина Битола и Јени Маале спроведоа процес на мапирање на заедницата

Во рамки на проектот “Социјална отчетност за родова еднаквост” граѓаните на општина Битола и Јени Маале спроведоа процес на мапирање на заедницата во кој идентификуваа лица кои се потенцијални корисници, односно корисници на мерките за вработување предвидени со Акцискиот План за вработување на Агенцијата за вработување на РМ за 2017 година. Процесот на мапирање на заедницата е спроведен во организација на Младинскиот Културен Центар Битола, а фацилитиран од Здружението ЕСЕ и Акција Здруженска. Мапирањето на заедницата претставува иницијален чекор во спроведувањето на методологијата за мониторинг во заедницата, која ќе им овозможи на граѓаните активно да учествуваат во следење, мерење и оценка на тековните мерки за вработување кои ги спроведува Агенцијата за вработување на РМ, како и активно да бараат креирање и имплементација на мерки согласно нивните реални потреби. Оваа активност е финансиски поддржана од Европската Унија.

Read more...

Organization of second working meeting for revision of court monitoring questionnaires

Association ESE is implementing the project “Paths to justice for women who suffered domestic violence” with financial support from the USAID’s Civic Engagement Project. The main goal of the project is to enhance the access to justice for women victims of domestic violence.

On January 25th in Skopje, Association ESE has organized the third working meeting for revision of methodological forms (questionnaires) for monitoring of court cases related to domestic violence. The working meeting was attended by civil and criminal court judges, Appeal Court judge, lawyer, representatives of Association ESE and Coalition All for Fair Trials. The subject of revision were the questionnaire for monitoring criminal and  civil court procedures for protection against domestic violence, which was previously applied for these purposes within the USAID’s Women’s Legal Protection Project.  

The process of court monitoring will be launched in February 2018 in ten Basic court in the country.

Граѓаните на општина Св. Николе и село Ерџелија спроведоа процес на мапирање на заедницата

Во рамки на проектот “Социјална отчетност за родова еднаквост” граѓаните на општина Св. Николе и село Ерџелија проведоа процес на мапирање на заедницата во кој идентификуваа лица кои се потенцијални корисници, односно корисници на мерките за вработување предвидени до Акцискиот План за вработување на Агенцијата за вработување на РМ за 2017 година. Процесот на мапирање на заедницата е спроведен во организација на Граѓанската Иницијатива на Жени од Св. Николе, а фацилитиран од Здружението ЕСЕ и Акција Здруженска. Мапирањето на заедницата претставува иницијален чекор во спроведувањето на методологијата за мониторинг во заедницата, која ќе им овозможи на граѓаните активно да учествуваат во следење, мерење и оценка на тековните мерки за вработување кои ги спроведува Агенцијата за вработување на РМ, како и активно да бараат креирање и имплементација на мерки согласно нивните реални потреби.

Read more...

Organization of second working meeting for revision of court monitoring questionnaires

Association ESE is implementing the project “Paths to justice for women who suffered domestic violence” with financial support from the USAID’s Civic Engagement Project. The main goal of the project is to enhance the access to justice for women victims of domestic violence.

On January 18th in Skopje, Association ESE has organized the second working meeting for revision of methodological forms (questionnaires) for monitoring of court cases related to domestic violence. The working meeting was attended by civil and criminal court judges, Appeal Court judge, lawyer, representatives of Association ESE and Coalition All for Fair Trials. The subject of revision was the questionnaire for monitoring civil court procedures for issuing temporary measures of protection against domestic violence, which was previously applied for these purposes within the USAID’s Women’s Legal Protection Project. Previously, in December 2017 the first working meeting was held and the court monitoring form for criminal court procedure was revised.

Read more...

Новогодишна Забава - 14.12.2017

Новогодишната забава која ЕСЕ традиционално ја организира секоја година пред почетокот на новогодишните празници и оваа година беше реализирана на 14.12.2017 година. Со оваа активност ја потврдуваме нашата посветеност во работата со нашите клиенти, жените кои претрпеле семејно насилство, и воедно  ја продлабочуваме соработката со нашите постојани и нови пријатели и подржувачи. Донации за овогодинешната забава обезбедија: Ineer Wheel Club Skopje Europea, Н.У Театар за деца и младинци Скопје, Кожувчанка ДОО Кавадарци  и Стопанска Банка АД Скопје.

Изразуваме огромна благодарност до донаторите, како и до сите  наши поддржувачи и соработници за поддршката во организирањето на Новогодишната забава (обезбедување на пакетчиња и билети за претстава) за децата на жените кои претрпеле семејно насилство.

Read more...

 

Fiscal Transparency

Social accountability for gender equality

Health Rights

Domestic Violence 

Legal Aid Center

Health Information Centre